Peter Bos Bouwadvies

Onze reis naar Tanzania

Onze reis naar Tanzania.

Hierbij willen wij verslag doen van onze reis naar Tanzania, Oost Afrika.

De aanleiding was een bezoek naar het Guesthouse De Welstand, dat door particuliere fondsen wordt gefinancierd. De opzet is om het geld, dat verkregen wordt door de exploitatie, geheel ten goede laten komen voor de weeskinderen in Mugana.

Mugana is een dorp in het noord westen van Tanzania, waar ten gevolge van malaria en aids veel weeskinderen zijn. Het guesthouse is beschikbaar voor toeristen, die dit deel van Afrika willen leren kennen en die bewust kiezen voor deze vorm van hulp aan mensen die het heel hard nodig hebben. Wij hebben met eigen ogen gezien hoe het is om te overleven in dit gebied en de omstandigheden, die mij deed denken aan de plaggenhutten in veengebieden, zo'n 150 jaar terug. Maar wat opvalt is dat de mensen niet zielig of bedroefd zijn onder deze omstandigheden. Zelden hebben we zulke vrolijke kinderen en gastvrije mensen ontmoet !

Onze reis naar Tanzania - Tanzaniaanse kinderen

De meegebrachte voetballen van onze eigen voetbalvereniging, de pennen, door vele Nieuw Balingers ingezameld en de door ons meegebrachte kleding en medicijnen werden dankbaar in ontvangst genomen. Wij kregen dagelijks geschenken terug in de vorm van ananas, bonen, papayas, mango's en zelfs een kip. Terwijl ze zelf nagenoeg niets hebben !

Ik heb de mr. Siebering School gevraagd om contact op te nemen met de basis school in Mugana en ik geloof dat er waardevolle contacten mogelijk zijn.

Er zijn zoveel dingen nodig, bijvoorbeeld geld voor een schooluniform (€ 15) Geen geld, betekend geen hulp in het ziekenhuis. Ik heb gezien dat er rijen van wel honderd mensen voor het ziekenhuis lagen voor behandeling. De st. Theresia zusters, die daar een missiepost hebben, steunen iedere dag de weeskinderen, door de rekeningen van de behandeling te betalen.

Bij deze zusters konden wij terecht voor ons eten, d.w.z. 2 x daags bananenpuree met bruine bonen en vis met kop en al. Ik ben een tijdje vegetariër geweest.

Het guesthouse was zover klaar dat wij met ons gezelschap er konden overnachten, maar koken ging nog niet. De mensen koken op houtvuurtjes en er wordt hoofdzakelijk buiten geleefd. Drinkwater wordt door kinderen uit een bron gehaald, kilometers ver moet er dan gelopen worden.

Onze reis naar Tanzania - Water halen

De vele weeskinderen worden vaak opgevangen door familie of buren en dat is natuurlijk een extra financieel blok aan hun been.

Voor een vervolgopleiding is per kind ca. € 350 per jaar nodig aan schoolgeld en leermiddelen.Wij willen proberen om geld bij elkaar te krijgen, om zoveel kinderen te helpen.

Het was natuurlijk niet alleen maar ellende wat we gezien hebben, want we hebben ook nog een beetje vakantie gevierd.

In het nabijgelegen Uganda hebben we een tropisch regenwoud bezocht en de bronnen van de Nijl. De bronnen van de Nijl, waar ontdekkingsreizigers jaren naar gezocht hebben is uiteindelijk ontdekt door de Engelsman John Speke. Hij zag in 1862 dat de Nijl niet uit het Victoria meer stroomt, maar dat het bronwater met grote kracht opgestuwd wordt onder de meerbodem en dat daardoor de Nijl gevoed wordt, die uiteindelijk na 6400 km. uitmondt in de Middellandse Zee. De stroomversnellingen en de vele dieren die we daar zagen waren indrukwekkend.

Onze reis naar Tanzania - De Nijl

Na een verblijf van een week in Mugana, zijn wij naar het Serengetti Nationaal park gegaan. Een natuurpark aan de andere kant van het Victoria meer. Het bezoek aan het Serengetti park werd geregeld door een auto met chauffeur te huren. Het gebied is zo groot, dat een overnachting in een hotel midden in het park noodzakelijk is. Op weg naar het hotel ging de koppeling van de Landrover stuk en daar sta je dan op die uitgestrekte vlakte bij 35 graden. Gelukkig kwam er hulp van een vriendelijke parkwachter die ons naar het hotel bracht. De vervangende auto + monteur met koppelingsplaat moest zo'n 250 km rijden uit Mwanza. Later bleek dat de meegebrachte koppelingsplaat niet de goede was en moest hij weer terug om de goeie te halen. Ondertussen lag de versnellingsbak, los onder de Landrover in het zand.
"This is Tanzania" Door het vervangende vervoer hebben wij toch safaritochten kunnen maken en zagen we leeuwen, cheeta's, olifanten, nijlpaarden, giraffes, buffels en alle wilde beesten die je alleen maar uit de dierentuin kent in het echt !

Onze reis naar Tanzania - Giraffe

Na deze relaxweek, was het weer tijd om terug te reizen naar Mugana.

We werden opgehaald door de zusters en een aantal dagen met bezoeken aan scholen, ziekenhuizen en missieposten volgden. Overal weer de hartelijke ontvangst, maar ook de noden van de mensen. Wat kunnen we doen? De zusters in hun vervallen klooster, met de gescheurde muren en overal mieren, geven het geld aan de mensen die het meeste nodig hebben. Ze hebben dan ook een gelofte van armoede afgelegd. Met naaiwerk en het verbouwen van koffie en bananen voorzien ze in hun eigen levensonderhoud.
Wij kregen s'nachts als bewaking een echte Massai als wachter.

Onze reis naar Tanzania - Massai

Deze inlandse krijger met pijl en boog, speer en enorm kapmes zat s'nachts tussen de bananenbomen de wacht te houden. Hij sprak geen engels en was in het begin nogal verlegen, maar we wonnen zijn vertrouwen met een flesje cola of mango's of batterijen. Hij werd onze beste vriend en was bereid om op de foto te gaan. Ook maakte hij de karakteristieke sprongen voor de camera van Sylvan.

Wij hadden zoveel mogelijk spullen meegenomen om weg te geven. Zo hadden we kleren, een tent en zelfs een handnaaimachine meegesleept.
We wisten dat de zusters een tv en een videorecorder hadden en daarvoor hadden we videofilms meegenomen. Hier was o.a. een videofilm van de laatste 11 steden tocht bij en de zusters konden zich maar niet voorstellen dat we in Nederland konden lopen op bevroren water. Voor de film Sister Act gingen ze even gezellig voor de tv zitten met het bord op schoot.

Onze reis naar Tanzania - zusters

We hebben nog grotten bezocht met vreemde rotstekens, marktjes bezocht en een heuse kroeg, waar alle aanwezigen na een aantal biertjes het lied Mugana, in heel Europa niemand zo aardig als jij, op de wijs van "Mijn Opa" meezong.
Onze terugreis was weer via Uganda en dit ging met een bus die vanaf het begin tot aankomst alleen maar plankgas heeft gereden. De "dodenrit"duurde 6 uur door een overweldigend landschap (dead or glory).
Wij gingen weer terug naar de "beschaving", 9 uur vliegen van een land wat bij ons een onvergetelijke indruk heeft gemaakt.


HET VERVOLG

In december 2005 en januari 2006 heeft een groep van 24 belangstellenden uit Nederland een reis gemaakt naar Tanzania en hebben voor het eerst gelogeerd in het Guesthouse.
Op een paar kleine dingen na, was het helemaal klaar en de reacties waren zeer positief.

Onze reis naar Tanzania - Guesthouse

Het logement is beschikbaar voor iedereen die dit prachtige land wil leren kennen en een overnachting kost € 10.- per persoon per nacht. De inkomsten gaan naar de Zusters die het geld mogen aanwenden voor de opvang van weeskinderen, het ziekenhuisje, de school en alles wat nodig is om de leefsituatie van de mensen daar te verbeteren.
 

Stichting WakK

Om van hier uit hulp te bieden hebben we een stichting opgericht, met als doel om de weeskinderen in Mugana te helpen. Een stichting kan ook bij overheidsinstellingen aankloppen voor subsidies. Zo is door Greenchoice een bedrag gestort voor een bomenplant project in het Kagera regio. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf en het planten van de stekken. Dat betekent werkgelegenheid en inkomsten voor de plaatselijke bevolking. De grond wordt ons gratis beschikbaar gesteld.
Via het NCDO (Nationale Commissie voor samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) hebben we een behoorlijke bijdrage ontvangen voor de renovatie van de basisschool in Mugana. De plaatselijke aannemer is inmiddels benaderd om een prijs te maken.
 

Containertransport

Dankzij de inzet van o.a. de lagere scholen in Nieuw Balinge en Pingjum en van het Friesland College is er een container met schoolmeubilair, kleding, speelgoed, naaimachines en gereedschap verstuurd en deze is in september 2005 in goede staat aangekomen.

Onze reis naar Tanzania - Thanks to our Netherland friends

Omdat al deze hulp ook op de plaats komt waar het nodig is, hebben we besloten ook dit jaar weer een goed gevulde container te sturen.
Voor de transportkosten proberen we bedrijven te benaderen en daar wordt hard aan gewerkt.
Ieder die hart heeft voor Afrika en die ons initiatief wil ondersteunen kan een bijdrage (groot of klein) storten op de bankrekening van de stichting WakK

(Welstand aan kinderen Kagera)
Frieslandbank 29.31.63.995 t.n.v. stichting WakK

Diana is een van de weeskinderen die dankzij de financiële steun onderdak heeft gekregen bij een pleeggezin en naar school kan gaan.

Onze reis naar Tanzania - weeskind

Wilt u een brochure of nadere informatie over stichting WakK :

Jos en Lineke Duindam , Molenlaan 52, 8749 TH Pingjum,
tel. 0517 579633

Peter en Femmie Bos, Verlengde Middenraai 30, 7938 PD Nieuw Balinge
tel. 0528 321447

Copyrights 2019 | Websworks by TLN Webdesign